Miras davası, miras konularını kapsayan oldukça kapsamlı davalardır. Miras davaları, miras bırakan kişinin para, mal gibi maddi değere sahip mallarının paylaşma esnasında çıkan anlaşmazlık sonucunda görülen dava türüdür. Miras davası nasıl açılır konusu hakkında yapılması gereken işlem, resmi prosedüre uygun ve kişilerin haklarını en iyi şekilde savunabilmesi için Kartal miras avukatı ile iletişime geçerek profesyonel destek almak önem arz eder. Miras davaları, geniş bir konu alanını kapsadığından karmaşık ve süreci zor davalardır. Ayrıca miras davasının, kişilerin durumlarına uygun şekilde açılması gerekmektedir. Miras avukatı; istihkak davası, Miras Sözleşmesi’nin iptali, tapu iptal davası gibi dava çeşitlerinin prosedüre uygun hukuki kurallar çerçevesinde sürecin ilerlemesi için hizmet vermektedir.
Miras davasının başlatılabilmesi için kişilerin yetkili mahkemelere başvurmaları ve yetkili mahkemenin tespit işleminin yapması gerekmektedir. Miras davaları, miras bırakan kişinin bulunduğu bölgede açılmaktadır. Miras davalarında görevli mahkeme, miras bırakan kişinin yaşadığı ve ikamet ettiği Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülür. Ayrıca tapu tescil davaları ise Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülmektedir. Miras davalarında, davanın türüne ve konusuna göre görevli mahkemeler değişiklik gösterebilir. İstanbul miras avukatı ile iletişime geçerek miras davalarının işleyişi, süreci, davanın nasıl ilerleyeceği gibi konular hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Miras davaları, meşakkatli karmaşık ve en uzun süren dava türleri arasında yer alır. Miras bırakılan kişiler arasında meydana gelen anlaşmazlıklar sonucunda açılan miras davalarında; miras bırakılan malların toplam değeri, her birine ne kadar pay düşeceği gibi konular yer alır. Bunun yanı sıra miras davaları, mirasçılar arasında miras reddinin söz konusu olduğu durumlarda ve kişilerin mirastan mal kaçırma gibi hallerde başvurulur. Miras davalarında, zümre sistemine göre mirasçılar belirlenir. Mirasta hak alabilmek için kişilerin, bu zümreye dâhil olmaları zorunludur. Zümre sisteminde, ölen kişinin alt soyundan olan kişilere zümre denilir. Ancak miras bırakan kişinin bir zümrede herhangi bir soyu olmadığı durumlarda, mirası anne ve babasına bırakılır. Anne ve baba hayatta değilse, ölen kişinin kardeşlerine ve kardeşlerinin çocukları mirasçı olarak kabul edilir.
Miras davaları, zümre sistemine göre belirlendiğinden birinci zümre, ikinci zümre, üçüncü zümre sınıfları çok önemlidir. Ölen kişinin birinci zümreden mirasçıları yoksa 2. Zümre, 2. zümreden mirasçıları yoksa miras 3. zümre mirasçıları tarafından pay edilir. Ölen kişinin eşi, her zaman tüm zümre ile beraber mirasçı olabilir. Bunun yanı sıra boşanan eşler, birbirlerinin yasal mirasçıları olamazlar. Boşanma davalarında, kendilerine hak sağlanan haklardan tasarruf etme yetkileri bulunur. Miras davalarında, zümreye düşen miraslar eşit olarak edilir.
Miras davalarında, dava dilekçesini görevli mahkemeye teslim ederek dava sürecini başlatmak mümkündür. Ancak miras davalarının, miras türüne göre açılması gerekmektedir. Miras hukuku çerçevesinde paylaşım gerçekleştirilir. Miras davası türleri şunlardır:
Mirasçıların, hak talep eden kişilere karşı haklarının korunması için açılan davalar; miras istihkak davası olarak açılır. Mirasçılardan herhangi birinin mal kaçırma durumu söz konusu olduğunda, tapu iptali davaları kapsamında davalar yürütülür.
Miras davaları, en uzun süren davalar içerisinde yer alır. Miras davalarının kısa süre içerisinde, kişilerin lehine sonuçlanması için iyi bir miras hukuku avukatı ile iletişime geçmek çok önemlidir. Ayrıca miras davalarında, davanın usulüne göre açılması da miras davasının süresini etkileyecektir. Miras davaları için Adalet Bakanlığı, 731 günlük yargılama süresi belirlemiştir. Kişilerin miras davalarında, dilekçesini görevli mahkemeye teslim ettikten sonra dilekçenin karşı tarafa iletilmesi, karşı tarafın cevap vermesi gibi aşamalar uzun birer süreçtir. Daha sonra miras davalarında önceleme duruşması, tahkikat duruşması, 2. tahkikat duruşması, sözlü yargılama ve karar duruşması gibi süreçler bulunur.
Uğraştırıcı ve birçok prosedürden oluşan miras davalarında, davanın kısa süre içerisinde prosedüre uygun şekilde kişilerin lehine sonuçlanması için iyi bir miras avukatı ile iletişime geçmek önem araz eder. Baro tarafından asliye hukuk mahkemelerinde görülecek davaların ücreti, minimum ödenecek ücret olarak belirlenmiştir. Ancak miras davalarında; davanın türü, uzun süreli anlaşmazlıklar, dava süresi, avukat ücretinin belirlenmesinde esas alınan unsurlardır. Bunun yanı sıra miras davalarında, çeşitli durumlarda farklı davalar da açılabilir.
Miras avukatı fiyatları hakkında detaylı bilgi için miras hukuku avukatı ile iletişime geçip; detaylı bilgi almak daha doğru olacaktır. Miras davalarında miras avukatları, miras paylaşımında kişilerin hak kaybı yaşadığı durumlarda veya mirasçı sıfatına sahip olan kişilerin miras bırakan kişinin borçlarını reddetmesi durumlarında hizmet vermektedir. Miras avukatı ücretleri her yıl değişiklik göstermektedir. Türkiye Barolar Birliği’nin hazırlamış olduğu avukatlık asgari ücret tarifesi, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğü girer. Kartal miras avukatı ücretleri belirlenen tarife üzerinden kişilerin mağdur olmaması, en iyi hizmeti alabilmesi için belirlenmiştir.
Miras hukuku avukatı, miras paylaşımlarında müvekkillerinin haklarını korumak için görev yapar. Miras davaları, birçok prosedürden oluştuğundan kişilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için işlemlerin prosedüre uygun şekilde ilerletilmesi gerekir. Kartal miras avukatı tüm işlemlerin prosedüre uygun şekilde ilerlemesi için tüm sorunların çözümünde sonuç odaklı kurumsal hizmet anlayışına sahiptir. En iyi miras avukatı, müvekkilini haklarını en iyi şekilde koruyarak miras davasının tüm aşamalarını yakından takip eder.
Miras davalarında hukuk büromuz, uzman ve deneyimli ekibiyle müvekkillerinin mağdur olmaması ve davanın adaletli bir şekilde sonuçlanması için hizmet verir. Miras uyuşmazlıkları konusunda hizmet veren hukuk büromuz, tecrübeli avukatlarıyla aşağıda belirtilen alanlarda hizmet verir.
Ritim Hukuk Bürosu © Copyright 2020 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir